Україна, м. Київ

UA
RU

Корисні новини

Назад

Узаконювати перепланування у квартирі чи ні?

Наша компанія demontag-1.kiev.ua може допомогти Вам з переплануванням квартири та підготовкою всіх потрібних документів для узаконення.

Сам процес узаконення виконаних змін на житловій або нежитловій площі може зайняти багато часу, а також витрачених коштів та нервів. Але все ж таки зробити ці документи треба, бо інакше можуть бути непердбачувані та нерадісні наслідки. Тому наша компанія пропонує Вам свою допомогу в цьому непростому питанні.

Нещодавно, а саме в грудні 2017 року Кабінет Міністрів України вніс деякі зміни до правил виконання перепланування та переобладнання житлових чи нежитлових приміщень. До введення цих змін, для виконання перепланування завжди був потрібен дозвіл Державної архітектурно-будівельної інспекції, а зараз же можна проводити її без такого дозволу, але за умови, що не буде ніяких втручань несучі конструкції.
Виходячи з цього, давайте тепер будемо розбиратися, що таке перепланування у квартирі?

Перепланування – це комплекс ремонтно-будівельних робіт, які спрямовані на зміну характеристик об'єкта (нерухомості) вже після того, як будинок збудований та зданий в експлуатацію. Простіше кажучи, це всі ті зміни, які були зроблені вже після того, як будинок збудували та здали мешканцям. Підготовка документів для перепланування займає приблизно від 1,5 тижня до одного місяця.

Також є таке поняття, як переобладнання – це зміна структури інженерного обладнання всередині квартири: встановлення індивідуальної системи опалення, перенесення цієї системи, перенесення сантехнічних та газових приладів, влаштування вентиляційних каналів у санвузлах, кухнях тощо.

А ще є реконструкція - це коли відбувається зміна в інженерних системах, несучих конструкціях та фасаді за нормативно-технічними вимогами, частіше за все проводиться у старих спорудах.  Підготовка документів на реконструкцію займає приблизно від 3 тижнів до 4 місяців.

Узаконення перепланування чи реконструкції: як проходить цей процес?

Спочатку Вам треба підготувати проєкт перепланування, але якщо зміни будуть невеликі, тоді без цього можна обійтися, але сказати напевно це зможе тільки архітектор, інженер БТІ або юрист. Після завершення перепланування можуть змінитись основні параметри об'єкта, найчастіше це стосується корисної площі квартири, тобто загальної площі без урахування балконів та лоджій.
Після завершення робот з перепланування, наприклад влаштування дверного пройому, Вам слід внести всі зміни до технічного паспорту житла (об'єкта). Для цього варто запросити інспектора (інженера) БТІ з інвентаризації, який має відповідні документи та сертифікати, які дають право проводити заміри площі.
Після цього він виготовлює Вам новий техпаспорт і вносить туди зміни, які були виконані у Вашому житлі та дає висновок про відсутність дій щодо перепланування. Коли техпаспорт та довідка (висновок) будуть у Вас на руках, Вам потрібно звернутися до нотаріуса або державного реєстратора для внесення змін до Державного реєстру майнових прав.

Якщо Ви не зареєстрували виконані зміни і Вам знадобилося терміново продати квартиру, то чого слід очікувати?

Буде набагато важче знайти покупця на таке житло, тому добре було б знизити ціну, щоб покрити витрати на узаконення перепланування, оскільки ці витрати доведеться взяти на себе новому покупцю.

Чим небезпечна купівля квартири, де невзаконене перепланування?

В принципі, більшість змін можна буде спокійно узаконити самостійно після купівлі квартири. Але є  декілька небезпечних пунктів, які Ви не зможете узаконити: прибудова балкона на фасаді будинку або знесення несучої стіни без посилення тощо. Саме тому перед покупкою житла з такими змінами обов'язково проконсультуйтеся зі спеціалістами, і вони підкажуть Вам: чи можливо узаконити таке перепланування.

Які ж наслідки можуть бути, якщо не узаконити перепланування:
1. Вам треба буде сплатити немалий штраф та все ж таки узаконити перепланування;
2. Вас зобов'яжуть повернути всі зміни до початкового стану, випишуть штраф і не узаконять перепланування, а якщо раптом роботами по переплануванню було завдано шкоди, то є вірогідність, що притягнуть до кримінальної відповідальності.

За період нашої роботи нам доводилося мати справу з такими випадками. До нас звернулися клієнти та просили виправити ситуацію в їхній квартирі після «непрофесійних» будівельників. Всі знають, що виправляти чужі помилки дуже важко, але команда "demontag-1.kiev.ua" виконала це завдання. В цьому випадку власника змусили повернути квартиру у вихідний стан та сплатити штраф.

В питанні узаконення перепланування є багато правил, особливостей та своїх нюансів. Тому в таких випадках краще звернутися до фахівців
 і довірити їм рішення цього питання.

5 1)
Зателефонувати
Проконсультуватися
>>>